Examen autorijbewijs

Een ieder wilt zijn of haar examen in 1 keer halen. Op deze pagina kan je informatie vinden over de verschillende procedures van de examens. Het zal dus helemaal geen verassing voor je zijn op de dag van jouw examen. Verder zal je persoonlijke instructeur ook alle stappen van het examen met je doornemen, zodat je goed voorbereid bent. Er zijn twee onderdelen in het examen: het theorie-examen en het praktijkexamen.

Theorie-examen

Examen

Voordat je het theorie-examen kunt afleggen, moet je een theoriecursus volgen bij een rijschool of via een zelfstudieprogramma. Tijdens deze cursus leer je alles wat je moet weten over verkeersregels, verkeersinzicht en verkeersveiligheid. Als je de cursus hebt afgerond, kun je je aanmelden voor het theorie-examen bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Het theorie-examen bestaat uit multiple choice vragen en duurt ongeveer 45 minuten. Het theorie-examen mag je al vanaf je 16e afleggen. En het is ongeveer 1,5 jaar geldig.

Wij raden je namelijk aan om je theorie- examen zo snel als mogelijk af te leggen, zodat je in de praktijk al kennis hebt van de verkeersregels en borden. Hierdoor is het rijden tijdens de lessen een stuk makkelijker. Het rijplezier wordt zo ook verhoogd.

Benodigheden theorie-examen:

– De officiële uitnodiging voor je theorie-examen

– Je geldige legitimatiebewijs

Tussentijdse toets

Ben je bezig met het behalen van je autorijbewijs in Delft en wil je je voorbereiden op het praktijkexamen? Dan is de tussentijdse toets (TTT) wellicht iets voor jou. De TTT is een examen dat je kunt afleggen na het behalen van het theoriecertificaat en na het volgen van de praktijklessen. Het examen wordt afgenomen door een examinator van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) en duurt ongeveer 45 minuten.

De TTT is bedoeld om te zien of je klaar bent voor het praktijkexamen en om je voor te bereiden op het echte examen. Tijdens het examen moet je laten zien dat je op een veilige en verantwoorde manier kunt rijden in Delft en omgeving. Je moet onder andere correct manoeuvreren, goed anticiperen op het verkeer en veilig rijden in verschillende verkeerssituaties.

Er zijn diverse rijscholen in Delft die de TTT aanbieden. Zoek een rijschool die bij jou past en die professioneel en ervaren is. Ze zullen je helpen om je voor te bereiden op het examen en om je vaardigheden te verbeteren.

Benodigheden Tussentijdse toets:

– De officiële uitnodiging voor je TTT
– Je geldige legitimatiebewijs
– Het formulier ‘zelfreflectie’

Praktijkexamen

Examen

 

 

 

 

 

Zodra je het theorie-examen hebt behaald, kun je verder gaan met de praktijklessen. Tijdens de praktijklessen leer je hoe je op een veilige en verantwoorde manier kunt rijden in Delft en omgeving. Je leert onder andere hoe je de auto moet besturen, hoe je moet manoeuvreren en hoe je moet reageren in noodsituaties.

Je mag vanaf je 17e het praktijkexamen afleggen. Als je klaar bent voor het praktijkexamen, kun je dit afleggen bij het CBR. Het praktijkexamen duurt ongeveer een uur en bestaat uit een rijgedeelte en een stellingen gedeelte. Tijdens het rijgedeelte moet je laten zien dat je op een veilige en verantwoorde manier kunt rijden. Tijdens het stellingen gedeelte moet je laten zien dat je de verkeersregels en -verkeer begrijpt. Je maakt eerst kennis met de examinator, en vervolgens controleert hij je legitimatie en ‘Eigen Verklaring’.  Jullie gaan hierna samen naar buiten voor een ogentest. Daarna stelt de examinator na de oogtest een aantal vragen over de auto, en dan begint de rit. Je hebt dan hier de gelegenheid om te laten zien dat jij goed genoeg kunt rijden om je rijbewijs te halen.

Benodigheden voor het praktijkexamen:

  • De officiële uitnodiging voor je praktijkexamen
  • Je geldige legitimatiebewijs
  • Het formulier ‘zelfreflectie’